Pasta “i Pici”

Pici is pasta die veel wordt gegeten in zuid Toscane, en in de omgeving van Trasimeense meer. Het is pasta gemaakt van water, olijfolie en bloem.

Pasta Pici
Bron : spaghetti al dente

Dit zijn home made pici. Deze foto heb ik van deze website: Spaghetti al dente.

Maar over het algemeen worden pici ingekocht in locale delicatessenwinkels of in supermarkten. Pici zelf maken kost veel tijd en geduld.

Je hebt verschillende soorten pici gerechten:

-pici all’aglione (tomaat en knoflook saus)
-pici con ragu di anatra (eendensaus)
-pici con sugo d’oca (ganzensaus)
-pici con ragu di cinghiale (everzwijnsaus)
-pici cacio e pepe (cacio is een pecorino uit deze omgeving en peper, bij deze saus wordt kookwater van de pasta toegevoegd, lijkt heel makkelijk klaar te maken maar dat is het zeker niet)
-pici al sugo toscano (Toscaanse ragù saus)
-pici all’amatriciana (saus van tomaat, spek en ui: ik gebruik altijd de guanciale -varkenswang i.p.v. spek)
-pici alla carbonara (ei, spek en pecorino kaas: ook hier gebruik ik de guanciale -varkenswang i.p.v. spek)

pici alla carbonara

Pici all'Aglione

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met pici!

Ik vind ze waanzinnig lekker, misschien is het wel een van mijn favoriete pastagerechten in Italië. Ik heb een keertje pici gemaakt voor mijn familie in Nederland. Het was een groot succes! Dus..

Neem ik ze nu weer mee naar Nederland. Mijn koffer is bijna vol met alleen lekkernijen. Ik heb nauwelijks ruimte meer over voor kleren en schoenen. Thuis hebben we al mooie rode wijnen uit Montepulciano staan, en daarbij zijn pici niet weg te denken. Dat wordt lekker eten en drinken de komende feestdagen 🙂

PiciToscane

3 thoughts on “Pasta “i Pici”

  1. Hallo Sylvia,
    ik heb een aantal pakken Pici pasta gekocht direct van een producent in Toscane. Heel leuk die dikke slierten en nog lekker ook.
    ik heb 11 jaar in Milaan gewoond en daar de smaak voor Italiaans eten heb gekregen. Mooi Umbrie, zo heerlijk groen.
    Jan van den Bos

    1. Hoi Jan, wat leuk om te lezen dat je Pici hebt gekocht van een producent in Toscane. Wat is de naam van de producent? Misschien ken ik ze wel 🙂 Ik woon tegen de grens van Toscane, op een steenworp afstand van Cortona. Milaan is mooi, en nu woon je weer in Nederland? Mis je Italië niet? Un saluto, Sylvia

  2. Eten is fantastisch maar heb ook even doorgeklikt op de Montepulciano, Maar wat ziet dat er ook zeker gaaf uit zeg! Ben je daar ook geweest? Ziet er niet echt uit om te bestellen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.