Wat ga ik vanavond eten? Zat ik me zo te bedenken. Pasta, perché no?
Een pastagerecht met de ingrediënten die ik al in huis heb. Ik heb maar een kast vol met verschillende soorten pasta dus waarom niet: fettuccine, penne rigate, paccheri, tagliatelle, rigatoni, spaghetti en..

Daarnaast vind je in mijn ijskast gedroogde ham in vacuüm verpakt, een capocollo en een cacciotta kaas… Hoezo? Dit zijn producten samen met de pasta gewonnen en/of gekregen bij hardloopwedstrijden in Toscane en Umbrië.

Prijzen hardlopen

Sindsdien koop ik dus nooit meer pasta in de winkel of gedroogde ham bij mijn delicatessenwinkel. Non c’è bisogno.

Krijg ik alles op? Dat is een uitzichtloze taak voor mij, nog uitzichtlozer misschien dan een marathon lopen. Ik was net van de vorige capocollo af, nu heb ik er weer één. Ufff..
De verpakte hammen liggen maar in de koelkast te liggen. Dat is ook niet zo gek. Zo nu en dan geef ik wel eens wat weg, maar ik kan je garanderen dat ik bijna elke dag “affettati” eet. Het komt bijna mijn oren uit.

Maar goed, zo gezegd zo gedaan. Ik zou vanavond pasta eten…

Op de verpakking van de pakken Fettuccine pasta stond een gemakkelijk recept die ik kon uitproberen met alles wat ik al in huis had: Fettuccine alla Papalina.
Dit is geen Umbrisch gerecht maar een gerecht uit Emilia Romagna. Ik had het nog nooit gegeten.

Ingrediënten:

  • Fettuccine (eierpasta)
  • geklopt ei
  • room
  • doperwten
  • gedroogde ham in stukjes (prosciutto di Norcia)
  • ui
  • parmezaanse kaas
  • pepe en zout
  • boter

Fettuccine alla Papalina

Eerst zet je water op voor de pasta. De pasta moet ongeveer 5 min al dente koken.

In de tussentijd doe je in de koekenpan de boter (geen olijfolie), en bak je de ui samen met de doperwten en gedroogde ham (in stukjes gesneden). Je voegt er peper en zout naar smaak toe.

Zodra de pasta al dente heeft gekookt doe je de pasta in de pan bij de doperwten, ham en ui.  Daarna voeg je het geklopte ei toe en een scheut room. Je roert even totdat het ei een beetje gestold is. Je schept de pasta op je bord, parmezaanse kaas erover, en …. voilà! Buon appetito.

Fettuccine alla Papalina

En het toetje: “Struffolo e Chiacchiere”. Niet zelf gemaakt, maar vandaag gekocht bij de locale bakker. Dat zijn gefrituurde dolci die in heel Italië gegeten worden met carnaval. Yummie!

Struffoli e Chiacchiere