Trainen in de zomer

Het is alweer juli en het is hier elke dag ruim 30 graden. Wat betekent, lange zomeravonden, ijsjes eten en overdag vooral binnen blijven of in de schaduw zitten. Maar dan is het nog (te) warm.

Hardlopen in de hitte is vrij lastig. Mijn trainingsschema van trainer Fulvio Massini voor de Amsterdam marathon is vrij intensief. Ik sla niks over. Alle trainingen leef ik braaf na, behalve dan de hardlooptijden. Daar moet ik op letten. Ik loop vaak te snel dan de tijden op het schema zeggen, en dat is voor een marathon in oktober veelte vroeg. Althans dat zeggen ze…. Ik moet mezelf nu niet kapot lopen. Ik doe mijn best daar rekening mee te houden, maar makkelijk is het niet altijd.

De trainingen doe ik in de ochtenden (vroeg) omdat het in de namiddag en laat in de avond vaak nog > 30 graden is. Vroeg trainen is bij mij al rond 6:30 uur, als de temperatuur aangenaam is, en niemand op straat zich begeeft. Dat is fantastisch.

Alsof het Trasimeense meer en Umbrië even helemaal van mij is… met uitzicht op Cortona en Montepulciano.

Misschien denken velen, wat vind je hier leuk aan? Dit is moeilijk uit te leggen aan mensen die niet trainen of nooit hebben getraind voor een marathon. Naast mijn werk bestaat mijn leven uit: schema’s, herstellen, trainen, rusten, stretching, voedingssupplementen (kalium, magnesium, carbolflow, gelletjes), energiedrankjes, liters water drinken, veel groenten en fruit eten, pasta, rijst en… Het lijkt wel alsof ik een prof ben, maar dat ben ik zeker niet hoor. Alleen als je sneller, en beter wilt worden moet je daar rekening mee houden. Je krijgt het niet cadeau, en daarvoor moet je heel wat laten.

Hardlopen is verslavend, dat zeg ik eerlijk. I am addicted to running.

sylvia van der male
Pienza Val d’Orcia

De Amsterdam marathon wordt een mooie marathon. Ondanks dat het nog wel even duurt, en de zomer nog lang is, maar de finish in het Olympisch Stadion zie ik soms al voor me.

5 thoughts on “Trainen in de zomer

 1. Respect; over 2 weken zit ik weer in het hete Toscana voor een maand. Lekker om 6 uur op om te trainen in de heuvels.

  Idd de ochtend is eigenlijk de enige tijd, maar nu heb ik zelf dit jaar voor het eerst ook ‘trail’gear bij.

  Dus ben benieuwd.

  Zwem je niet trouwens?

  1. Dank je voor je reactie. Veel plezier in Toscane. Waar zit je? Nee, ik zwem niet, soms fiets ik, maar ik loop het meest. Lopen in de heuvels is geweldig. Geniet ervan 🙂 Nog een marathon in het vizier?

 2. Veel succes met je voorbereiding … Ik vond Amsterdam een héérlijke marathon, niet té groot, mooi parcours,prima organisatie … Toppie. En inderdaad, zeer herkenbaar : “addicted to running” 🙂 !! Mbt lopen in de warmte, dat is inderdaad niet ideaal, maar ik doe dat wel graag, om de een of andere ( wellicht onterechte 🙂 ) reden denk ik dat je lichaam er van “leert”, van dat presteren in moeilijke omstandigheden … Veel loopplezier, ginds !!!

  1. Hoi Peter, ik heb Amsterdam in 2011 gelopen. En in 2014 de Mizuno halve marathon. Beiden mooi parcours, niet te groot en goede sfeer. Daarna loop ik ook Firenze marathon in november. Nog nooit twee marathons achter elkaar gelopen, maar omdat Firenze “mijn thuis” is wil ik die graag lopen. Geen idee of ik dan hersteld ben. Trainen in de warmte is absoluut niet makkelijk, maar als je vroeg gaat dan zijn er geen problemen. Het is maar net wat je leuk vindt 🙂 en ja, we zijn verslaafd! Fijne vakantie en trainse. Komen jullie naar Italië?

   1. Inderdaad !! Veel succes met je voorbereiding hé … Over Marathon Firenze heb ik al veel goeds gehoord !! 🙂 Neen, de vakantie is uiteindelijk Normandië en dan Alicante geworden 🙂 Volgend jaar Italië !! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.