Italië verkeert momenteel in zwaar weer. Na de “Rexit”, de nieuwe regering Gentiloni en nu het schandaal van Marra heerst er veel onrust in Italië.

Marra is gisteren gearresteerd wegens corruptie. Hij was de handlanger van burgemeester Raggi van Rome. Raggi is de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad van Italië. Zij is van de politieke partij De Vijfsterrenbeweging, dé populistische en eurosceptische partij van Italië. Aftreden van Raggi wordt opgeeist #raggidimettiti: “Raggi neem ontslag”.

rome

De politieke bewegingen in Italië volg ik op de voet. Op het nieuws, in de krant en via de social media (Twitter). De blogs van Andrea Vreede lees ik graag. Andrea Vreede is voormalig NOS journalist. Andrea woont in Rome en weet de Italiaanse politiek goed te verwoorden.

 

Andrea geeft een lezing in Nederland op 31 januari bij Dante Alghieri Rotterdam over de politieke situatie in Italië. Als lid zijnde en voormalig bestuurslid had ik daar graag bij willen zijn, maar dat even terzijde.

Banken in Italië hebben het moeilijk, Monte dei Paschi di Siena staat op instorten. Mensen vinden nauwelijks werk en de wederopbouw in de aardbevingsgebieden gaat gestaag door. De winter staat voor de deur, en de mensen die hun huis hebben verloren in o.a. Amatrice en Norcia verblijven in tenten, en hotels met de onzekerheid ooit terug te kunnen naar hun huis.

Het zijn moeilijke tijden voor veel Italianen. Maar wellicht eufemistisch gezegd, de meeste Italianen krijg je met tegenslagen niet zo snel klein. Ze weten zich altijd en overal uit te redden. Dat doen ze met een flair, en een grote creativiteit die “wij” Nederlanders vaak niet kennen.