Wijnoogst Montepulciano

Jaarlijks is de wijnoogst in zuid Toscane eind september, begin oktober. Maar omdat we een erg warme zomer hebben gehad in Italië, zijn ze bij Gattavecchi eerder begonnen met druivenplukken.

Sangiovese druiven

Van de week had ik het voorrecht om de wijnoogst te mogen meemaken op één van de mooiste wijnvelden in Montepulciano.

Poggio alla Sala is een wijngoed met een lange geschiedenis. Ooit zijn hier archeologische vondsten gedaan. De villa op het wijngoed was vroeger van de adelijke familie Bonci Casuccini. Nu is het een voormalig resort.

Wijngoed Poggio alla Sala

Druiven plukken

De druivenpluk van Gattavecchi is vorige week gestart op andere wijnvelden in Montepulciano. Nu ze daarmee klaar zijn, zijn de druivenplukkers te vinden op het mooie wijngoed Poggio alla Sala.

Op afstand zie je de tractoren met aanhangwagens tussen de wijnranken staan. Daarin worden de druiventrossen gegooid en getransporteerd naar de wijnkelder van Poggio alla Sala waar de vinificatie in gang wordt gezet.

Wijnoogst Poggio alla Sala

Wijnoogst Montepulciano Poggio alla Sala

Wijnoogst jaargang 2017

Bij Gattavecchi wordt bewust gekozen voor handmatige pluk. Sommige wijnproducenten gebruiken machines.

Omdat veel druiven zijn uitgedroogd door het warme weer blijven ze bij de machine aan de steel hangen. Dat is verlies, waardoor de meesten alsnog van idee zijn veranderd. Gattavecchi daarentegen gebruikt nooit machines en selecteert de druiven nauwkeurig voor de wijn.

Poggio alla Sala wijnen

De wijnen die geproduceerd worden van de druiven op Poggio alla Sala zijn Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano, Chianti en Vino Nobile di Montepulciano “il Parceto”. Il Parceto is een Cru*. Het is de Ferrari onder de Poggio alla Sala wijnen.
*De druiven komen van een uitstekende wijngaard.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2017

Jaargang 2017 wordt een goed jaar, ondanks de erg warme zomer en de vorst in het voorjaar. Dat heeft bij sommige wijnproducenten de das omgedaan, maar bij Gattavecchi is gelukkig de schade beperkt gebleven.

Over 2-3 jaar zal de Vino Nobile di Montepulciano 2017 op de markt zijn. Nu doet de most eerst zijn werk d.m.v. (alcoholische en malolactische) gisting. Daarna vinden diverse handelingen plaats om een zo mooi en eerlijk mogelijk product op de markt te krijgen.

Sangiovese druiven