Bolgheri streek

In de heuvelachtige Bolgheri-streek, vlakbij het plaatsje Casale Marattimo is wijnhuis Sada. Deze week bracht ik met Tiziana een bezoek aan dit wijnhuis om de wijnen van Sada en de mensen erachter beter te leren kennen.

Wijnhuis Sada

Wijnhuis Sada

Riparbella Toscane

De omgeving kende ik al. Een paar jaar geleden werkte ik in Riparbella. Dat is een dorpje niet ver gelegen van Casale Marittimo. Ik kwam toen regelmatig in Guardistallo en Montescudaio om te eten. Ook fietste ik daar veel in de Toscaanse heuvels.

Toscaanse heuvels

Toscaanse heuvels

Toscaanse landschap

Het Toscaanse landschap is heel divers. Ik kan niet zeggen welke omgeving ik het mooist vind, maar ik denk dat Toscane in het algemeen wel een beetje mijn hart gestolen heeft. Ook al hou ik van Umbrië, Trentino en Venetië.

Het uitzicht vanaf het wijndomein Sada is adembenemend mooi. Op 300 m boven zeeniveau liggen de 8 ha wijngaarden van de Vermentino druiven. Deze wijnstokken worden geleid door de Guyot methode. De druiven worden bij de wijnoogst met de hand geplukt.

Wijngaarden Sada

Wijnhuis Sada

Sada bestaat sinds 2000. De familie Sada komt oorspronkelijk uit Milaan. Zij zijn de eigenaar van dit mooie agrarische bedrijf. Ik ontmoette Davide Sada en zijn vrouw Cristiana Durin (gravin). Samen hebben ze kinderen, en twee teckels.

Aan de Viale Bolgherese is de 1 ha wijngaard waar de Cabernet Sauvignon, en Cabernet Franc druiven groeien. Op deze wijnstokken wordt de geleidingstechniek “alberello”  toegepast. Kleine “boompjes” die zich op zandgrond bevinden.

Van deze druiven wordt de befaamde Bolgheri Superiore geproduceerd.

Sylvia Italy

Fausto begeleidde mij door de wijnvelden van Sada, en ik had het voorrecht de nieuwe Vermentino 2017 te proeven. Een mooie frisse witte wijn die veel gedronken wordt in deze omgeving.

Sada wijnen worden wereldwijd verkocht. Wijnhuis Sada is een parel in de Bolgheri-streek. Erg blij hen ontmoet te hebben en met hen samen te werken.

Lunch

Na afloop van ons bezoek gingen we lunchen in Osteria del Pinzagrilli in Guardistallo. Een rode wijn uit Bolgheri ontbrak bij het eten uiteraard niet!

Sada wijn Toscano IGT