Montepulciano

“Er was eens” betekent C’era una volta. Het moment dat ik mijn deur open deed vond ik een fles wijn staan. Mijn bovenbuurman heeft een pizzeria in Montepulciano die C’era una volta heet. Hij heeft de fles daar neergezet. Dat weet ik zeker.

Zijn restaurant is slechts op 10 minuten loopafstand van mijn huis. Wie weet hoe lang die fles daar heeft gestaan? Hij heeft me verrast en eerlijk gezegd ook een beetje ontroerd.

Toscaanse wijn

We zitten nog altijd in lockdown. Het is heel bizar geen mens te zien. Alsof je in een nieuwe wereld beland bent. De beelden op TV spreken boekdelen. Milaan is uitgestorven. In Bergamo is het een slachting.

Montepulciano heeft op dit moment 5 nieuwe besmettingen erbij. In totaal zitten we op 58, waarvan 41 mensen hersteld zijn. Onze burgermeester Michele Angiolini houdt ons op de hoogte via FB over de coronavirus-situatie in Montepulciano.

Ik blijf thuis

Pannenkoeken

Io resto a casa.

In Italië blijven we thuis. 1x in de week ga ik naar de Conad om mijn boodschappen te halen. Die is minder dan 200 meter van mijn huis. Voor de zekerheid vul ik mijn decreet in, voor als ik word aangehouden.

Bij de supermarkt is altijd een lange rij. Het is er binnen stil. Iedereen snelt zich en vermijd zich. Als we betaald hebben willen we snel weer naar buiten.

Momenteel is een koude wind. Vorige week was het warmer weer. Ik heb toen veel buiten gezeten. Mijn fitness oefeningen doe ik elke ochtend. Dat voelt goed. Na het douchen voel ik me herboren en kan ik de dag thuis weer aan.

Mijn buren is een jong gezin. Die hoor ik elke ochtend. Ook de radio. Een paar dagen geleden mocht ik meeluisteren naar een locale radiozender van Italië. Eerst werd het Italiaanse volkslied uitgezonden, daarna enkele Italiaanse klassiekers, waar o.a. “Volare”.

Premier Conte heeft vanavond een persconferentie gehouden.

Er is een strengere lockdown. De tunnel is nog zeer lang.

Giuseppe Conte