Bezoek Pienza

Vorige week bracht ik een bezoek aan Pienza in Val d’Orcia. Het is voor mij nu een unieke kans om Toscane te ontdekken. Het is allicht mistroostig, maar plaatsen zonder veel mensen is ook heel mooi om nu ongestoord te genieten.

Sinds 3 juni zijn de grenzen in Italië weer heropend. Maar ondanks het vrije verkeer waren er weinig mensen op straat. Misschien een handjevol locals en bezoekers uit de omgeving.

Het mooie Toscane is een droombestemming voor veel mensen. Glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en schilderachtige landschappen. Het is daarom niet zo gek dat Val d’Orcia is toegevoegd aan de UNESCO Wereld Erfgoedlijst.

Ook Pienza staat op de UNESCO lijst.

Geschiedenis

Pienza is gesticht in het dorpje Corsignano in 1405. Toen Aeneas Silvius Piccolomini paus Pius II werd liet hij in drie jaar zijn ideale stad verrijzen. Vandaag de dag is Pienza niet echt middeleeuws meer en al evenmin renaissance. Het is een klein Toscaans juweeltje.

Hoe bereik ik Pienza

Pienza is op 12 km afstand gelegen van Montepulciano. Het plaatsje kun je bereiken met de auto. Buiten het centrum parkeren is de beste optie. Bijvoorbeeld in de Via della Madonnina kun je gratis parkeren. Parallel aan deze straat is een panoramisch wandelpad naar het centrum.

Er gaan overigens ook bussen van Montepulciano naar Pienza en vica versa. Voor meer informatie: Tiemme SpA.

Val d’Orcia

Er woont een handjevol mensen. In de hoofdstraat Corso Rossellino vind je veel (kaas)winkeltjes, terrasjes en historische gebouwen.

Een aantal mooie bezienswaardigheden zijn o.a. de kathedraal, het gemeentehuis en de Palazzo Piccolomini (Pauselijke paleis).

Kaasboerderij in Pienza

Pecorino kaas wordt gemaakt in Pienza. Het is één lekkerste Italiaanse kazen gemaakt van schapenmelk. Je hebt verschillende soorten Toscaanse pecorino kazen: stagionato (gerijpt); semi-stagionato (licht gerijpt) en fresco (jong).

Persoonlijk ken ik Fattoria Pianporcino. Deze kaasboerderij in Pienza produceert de lekkerste schapenkazen. De eigenaar Giuseppe Bussu is uiterst sympathiek (op de foto rechts).

Deze foto is gemaakt voor de Coronavirus.

Fattori Pianporcino

Voor een bezoek aan deze fattoria is reserveren verplicht. Zeker met de nieuwe maatregelen die er nu zijn.

E-mail: info@fattoriapianporcino.it
Adres: Podere Pianporcino 109, 53026 Pienza

Pecorino kaas

Culinaire liefhebbers kunnen hun hart ophalen. In het centrum is een overvloed aan lekkere locale wijnen (Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino), Toscaanse pasta’s “i pici”, antipasti en pecorino kazen.

Er zijn tal van restaurants en wijnbars voor een goed glas wijn en lekker eten.

Pienza is ook een romantisch plaatsje met straten als Via dell”Amore en Via del Bacio.

Pienza

Pienza

Fietsen in Toscane

In plaats van in de auto te stappen, kun je ook de fiets nemen naar Pienza.

Fietsen in Toscane

Er zijn prachtige fietsroutes in de omgeving van Montepulciano en Pienza.

Voor een onvergetelijke fietstocht kun je (FAT) e-bikes en mountainbikes huren bij ByeBike en Urban Bikery in Montepulciano.

Urban Bikery

De onverharde wegen en geasfalteerde wegen zijn netjes bijgehouden. Je kunt hier fietstochten maken met de hele familie.

Het is een prachtig gebied en een absolute aanrader!