Coronavirus

Italië was het eerste Europese land buiten China dat grote klappen kreeg van het coronavirus. Negen weken hebben we in lockdown gezeten. De regels tegen het virus waren streng en zwaar.

In de zomer was het aantal besmettingen relatief laag. Maar helaas is het einde van de tweede corona-golf nog niet in zicht.

Op zondag 25 oktober heeft premier Conte de landelijke maatregelen tegen het virus aangescherpt. Het was geen nieuwe lockdown.

De Italiaanse regering heeft wederom nieuwe nationale anti-corona maatregelen aangekondigd ingaande per 6 november.

De richtlijnen gelden tot begin december. Italië (het nieuwe DPCM) is verdeeld in drie kleurzones: rood, oranje en geel. Een nieuwe manier om het hele land niet weer lam te leggen.

In de rode zones gelden strikte lockdown regels. Oranje is een risicogebied en bij code geel is de situatie minder erg dan in andere regio’s. Geel is laag risicogebied.

Er zijn vier Italiaanse regio’s onder strikte lockdown: Lombardia, Val d’Aosta, Piëmonte en Calabria. Hier gelden de algemene regels plus nog meer beperkte maatregelen.

Toscane update

De kleurcode van Toscane is vanaf 11 november oranje. In Montepulciano gelden de algemene regels (die in heel Italië gelden) plus de extra maatregelen.

Gelukkig mogen we nog wel wandelen. In het najaar barst het Toscaanse landschap van de mooie kleuren. Herfstwandelingen maken doe ik graag in Montepulciano.

  • De avondklok 22.00 – 5.00.
  • Bioscopen, theaters, musea, zwembaden en sportscholen zijn dicht.
  • Bars en restaurants zijn gesloten. Take away mag wel tot 22.00 uur.
  • Winkels en kappers zijn open. Winkelcentra gesloten op zon- feestdagen.
  • We mogen de grenzen van de regio’s alléén over op basis van werk of medische noodzaken. Je moet hiervoor een formulier invullen.
  • Thuisonderwijs voor Universiteiten en Middelbare scholen.
  • 50% bezetting van OV.
  • Verzocht wordt verplaatsingen in eigen gemeente zoveel mogelijk te beperken (niet verplicht).
  • Je mag geen gasten thuis ontvangen.

Buiten een mondkapje te dragen is een vereiste. We moeten alert blijven en de 1 meter afstand hanteren.

Veel winkels hebben een schoonmaakprotocol. Bij de ingang moet je je handen schoonmaken met speciale gel. Bij de locale bakkerij of slager mogen maximaal 2 klanten naar binnen.

We mogen buiten blijven sporten. Fietsen en hardlopen is toegestaan maar niet in groepsverband.

Naast Toscane geldt de kleurcode oranje ook voor de regio’s Umbrië, Basilicata, Abruzzo en Liguria. Op 10 november weten we of Campania, de regio van de hoofdstad Napels, ook oranje kleurt. De besmettingen in Campania nemen aardig toe.

Oranje kleur

Laatste nieuws

De kleurcode van Toscane is vanaf zondag 15 november rood. We zijn een gebied met hoog risico.