Wijnoogst

Handmatig druivenplukken houdt in dat de druiven volledig met de hand worden geplukt door de plukkers. In de wijngaard maken de druivenplukkers een selectie van de beste druiven. Minder rijpe druiven of rotte druiven laten ze hangen. Dit is dé manier om de beste kwaliteit van de druiven te halen.

Het enige nadeel is dat handpluk hogere kosten met zich meebrengt voor de wijnboer. Het is duurder dan machinaal oogsten. Maar veel wijnboeren kiezen handpluk boven machinaal oogsten. 

Druivenoogst Poggio alla Sala

De druivenoogst in Toscane vindt plaats tussen eind september en oktober. Het ideale oogstmoment is de rijpheid van de druif. In de periode voor de druivenoogst worden controles in de wijngaarden uitgevoerd. Het moment van de oogst hangt af van de druifsoort. Sangiovese is een laatrijpende druif.

Voordat de druiven geplukt worden, worden de twee belangrijkste natuurlijke facturen in de druif nagekeken. Een druif bevat suikers. Suiker zorgt voor de alcohol. De zuurgraad is verantwoordelijk voor de frisse smaak en houdbaarheid van de wijn. Als deze twee factoren in balans zijn kan de druif geplukt worden.

Uiteraard spelen de weersomstandigheden ook een beslissende rol in de laatste fase van de druivenoogst.

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Wijn maken is een natuurlijk proces waarbij (regelmatig) moderne technieken en interventies van de wijnboer komen kijken. Elke wijnboer heeft zijn eigen methode en stijl, maar de vijf basisfactoren zijn:

Druivenoogst, ontstelen, kneuzen of persen (van de most), fermentatie, malolactische gisting, rijping en bottling.

Na sortering van de druiven worden ze ontsteelt en gekneusd door machines. Het sap in de druiven worden gemengd met de schillen. Dit mengsel wordt most genoemd. Schilcontact is belangrijk voor het maken van rode wijn. 

De druiven worden gekneusd

De most ondergaat een alcoholische gisting. Het suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur CO2. Er ontstaat ook warmte. De temperatuur in de tank kan tot 32 graden stijgen. Het is belangrijk een temperatuur tussen de 20-32 graden te behouden.

De druiven worden ontsteelt

De druivenresten (schillen, pulp ander vaste bestanddelen) komen boven te drijven. Het sap wordt daarom afgetapt en weer aan de bovenkant van het vat over de pulp gepompt.

In rode wijn vindt malolactische gisting plaats. Dit is een tweede gisting waarbij de harde zuren worden omgezet in zachtere zuren.

Het sap wordt geklaard en gefilterd. De volgende stap is verdere rijping van de wijn in roestvrij staal en/of houten vaten. De keuze van wel of geen houtrijping hangt af van de soort wijn.

Vervolgens wordt de wijn gebotteld en afgesloten met kurk of schroefdop.

De minimale houtlagering van de wijn Vino Nobile di Montepulciano is 2 jaar. Hierna volgt een flesrijping van 6 maanden. Het alcoholpercentage van de wijn moet op z’n minst 12,5% bedragen.

Tenuta Poggio alla Sala

Het plukteam selecteert de beste Sangiovese druiven op wijngoed Tenuta Poggio alla Sala. De druiventrossen worden opgehaald door een tractor en naar de pers vervoerd.

Druiven plukken met de hand

Sangiovese druiven plukken met de hand

Sangiovese druiven

Het plukteam

Tenuta Poggio alla Sala

Tenuta Poggio alla Sala

De Sangiovese druif is de meest aangeplante druif op het wijngoed Tenuta Poggio alla Sala. Tenuta Poggio alla Sala is een historisch wijngebied. Etruskische en archeologische vondsten zijn hier aangetroffen. De wijnvelden liggen ten zuiden van Montepulciano.

Sangiovese druiven

Als je een prachtig uitzicht wilt hebben met een goed glas wijn dan is wijngoed Tenuta Poggio alla Sala de plek bij uitstek. In de verte zie je de berg “Monte Amiata” die positieve invloed heeft op het klimaat van het gebied.

Druivenoogst

Poggio alla Sala

Youtube video

Hoe de druiven handmatig geplukt, ontsteelt en gekneusd worden kun je in dit filmpje zien (Engelse ondertiteling).