Om goed voorbereid aan de start te staan van de halve marathon van Amsterdam heb ik maandenlang getraind in mijn woonplaats Montepulciano. De Mizuno halve marathon was mijn eerste hardloopwedstrijd sinds de marathon van NYC in 2018.

Daarna is het even stil geweest vanwege de revalidatie van mijn knieoperatie.

Afgelopen zomer was erg warm en droog in Italië, maar de zonnige temperaturen hebben mij niet weerhouden van de nodige trainingen in de heuvels en langs de wijngaarden. Zelfs overdag als de zon op zijn hoogste punt stond had ik geen problemen met hitte.

Heel afwisselend heb ik getraind. Ik heb mijn hardlooptrainingen in combinatie met het fietsen langzaam opgebouwd. Mijn doel was lekker lopen in Amsterdam zonder enige verwachtingen.

Ik heb op gevoel getraind met her en der wat versnellingen. Tussen de trainingen door heb ik mijn rust genomen. Dat was belangrijk voor mijn herstel.

Stretching en fitnessoefeningen doe ik regelmatig. Mijn rechterknie is nou eenmaal een gevoelige plek dus ik ben voorzichtiger gaan trainen.

Ik kan heel goed lopen zonder schema’s, maar als ik een doel heb vraag ik Bastiaan hardloopschema’s te maken. Bastiaan heeft mij een paar keer geholpen met het behalen van mooie tijden.

Dit keer heb ik daarvan af gezien. Ook omdat de Mizuno halve marathon weer mijn eerste halve marathon was na een lange periode van rust. Ik wilde weer wedstrijdervaring opdoen, dat was het belangrijkste.

Montepulciano is een heuvelachtig dorpje. Dus als je doel is een vlakke wedstrijd te lopen moet je niet dagelijks in de heuvels te trainen. Dat heb ik ook niet gedaan.

Regelmatig nam ik de auto en reed ik naar plekken buiten Montepulciano, zoals Valiano of zelfs Castiglione del Lago om vlakke afstanden te lopen. Dat is soms intensief, want niets is fijner je huis uit te stappen en te gaan trainen.

Halve marathon

De Mizuno halve marathon van Amsterdam is een mooie run. De start is niet in het Olympisch Stadion maar op de Stadionweg.

Ik stond in het witte vak vooraan. Een enthousiaste DJ wist de sfeer er goed in te houden. Terwijl er veel house muziek werd gedraaid praatte de speaker van de Mizuno halve marathon een leuk verhaaltje aan elkaar.

Het was de 45e editie van de Amsterdam marathon. Vanwege de corona epidemie was het jaarlijkse evenement twee keer uitgesteld.

Maar nu mochten we weer. We hadden wat te vieren!

Ik was niet zenuwachtig voor de wedstrijd, maar bij het startsignaal kreeg ik wel kippenvel van top tot teen.

Tijd was niet belangrijk. Met volle teugen heb ik genoten van de wedstrijd in Amsterdam, de mensen langs de kant, mijn medelopers, de natuur en het gevoel toen ik over de finish liep. Geweldig!

Eindtijd 1:34,53. Wat een prestatie na zo’n lange tijd, heel blij mee!