Italiaanse wijnen

Sinds dat ik in Italië woon ben ik me meer voor wijnen gaan interesseren. In Italië is een wijncultuur, en net zoals veel Italianen drink ik graag een glas wijn bij mijn eten.

Vanaf januari 2017 volg ik een opleiding voor sommelier bij FISAR : Federazione Italiana Sommelier Albergatori RistoratoriEen opleiding waarin we veel leren over Italiaanse wijnen, maar ook Franse, Spaanse en Portugese wijnen komen aan de orde. Het leukste vind ik zelf de technische regels en de tradities bij het serveren van wijn.

Momenteel heb ik FISAR niveau 1 en niveau 2 behaald.

In Italië zijn veel authentieke druiven, en dus ook veel verschillende soorten wijnen. In Trentino heb ik Marzemino, Teroldego en Spumante leren drinken. In Toscane daarentegen Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Vermentino en Super Tuscan. Het zijn allemaal fantastische wijnen.

In Toscane zijn 11 DOCG wijnen: Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Morellino di Scansano, Vernaccia di San Gimignano, Montecucco Sangiovese, Rosso della Val di Cornia, Suvereto en Elba Aleatico Passito.

Daarnaast zijn er nog tal van DOC en IGT appellaties. DOCG en DOC zijn predikaten, oftewel kwaliteitskeurmerken. In Umbrië is bijvoorbeeld Sagrantino di Montefalco een DOCG wijn. Maar ook de droge witte Orvieto is Umbria’s bekendste wijn.

Voor een (hele) goede wijn hoef je niet perse een DOC of een DOCG wijn te kopen. Huiswijnen in Italië zijn over het algemeen goede wijnen. Ze zijn fris, soepel en vaak ideaal als aperitief wijn. Je kunt ze ook eventueel mooi combineren bij een pasta of risotto gerecht.

Opkomende kwaliteitswijnen in Toscane zijn de Super Tuscan wijnen. Deze rode wijnen worden gemaakt van meestal Franse Bordeauxdruiven, zoals Cabernet en Merlot.