Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnen hebben hun eigen stijl. Er zijn een paar honderd autochtone druiven in Italië, waarvan veel bijzondere wijnen worden gemaakt. Elke regio kent zijn eigen druivenrassen.

Om wijn te maken komt veel bij kijken. Het terroir: de ligging, bodem, het klimaat, het type druivenras en het werk van de wijnboer hebben allen invloed op de smaak en kwaliteit van de wijn.

Italië is één van de oudste en belangrijkste wijnlanden ter wereld. De Feniciërs, Etrusken en Grieken speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijnbouw in Italië.

Na een aantal oorlogen veroverden de Romeinen stad na stad op de Etrusken. Door de opkomst van de Romeinen in Italië kregen de wijnexport en wijnproductie een enorme “boost”.

Bij het uiteenvallen van het Romeinse Rijk stagneerden de handel en economie, maar de wijnbouw bleef overeind.

In de Middeleeuwen was de meeste wijnbouw door kloosters. In de Renaissance periode heeft de wijnbouw een enorme bloei doorstaan, en dan met name in Toscane. Voor rijke lieden, zoals de bankiersfamilie de “Medici” uit Florence werd wijn een gewild luxe artikel.

Rode Iris | symbool van Florence

In 1716 werd het allereerste “decreet” (wijnwet) geschreven door Cosimo de Medici voor de Chianti streek. Cosimo was de groothertog van Toscane.

Amerika werd ontdekt, en er werd wijn verhandeld buiten Europa.

In de 19e eeuw, na de Middeleeuwse en Renaissance periode is Europa geteisterd geweest door de druifluis ramp. Dat kwam door de import van Amerikaanse druivenplanten.

Europa in de 19e eeuw

Veel wijnplanten dreigden af te sterven. Pas 30 jaar later werd ontdekt dat Amerikaanse wijnstokken resistent waren tegen de luis. De Europese druivenplanten werden sindsdien geënt op de Amerikaanse onderstokken.

De Europese wijnbouw is hierdoor erg veranderd omdat wijngaarden beplant werden met sterkere druivenrassen, waardoor autochtone druivenrassen verloren gingen. Sommige druivenrassen hebben de ramp overigens wel overleefd.

Tot na de Tweede Wereldoorlog is Italië altijd een achterbleven gebied geweest t.o.v. van de wijnproductie. De wijnindustrie liep achter op andere wijnlanden. Dat kwam doordat ze vasthielden aan tradities en vanwege gebrek aan financiële middelen. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een economische groei en een markt voor goede Italiaanse wijnen.

Sindsdien is Italië een toonaangevend wijnland, waar enkele van de beste wijnen ter wereld vandaan komen.

Sangiovese druif
Sangiovese druif