Presentatie: Una Storia Nobile

Presentatie en wijnproeverij “Una Storia Nobile”

Tijdens mijn presentatie en wijnproeverij neem ik je graag mee naar de wijnwereld van Montepulciano Toscane. Mijn inhoudelijke en persoonlijke verhalen worden ondersteund door mooie foto’s, video’s en goede wijnen.

Vino Nobile di Montepulciano
Renaissance
wijnhuis Gattavecchi
Evolutie van de Sangiovese druif
Productielijnen van de Vino Nobile di Montepulciano
Bravio delle Botti
Klantbeoordling

Una Storia Nobile
Vino Nobile di Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano behoort tot de meeste bekende Toscaanse wijnen. De rode wijn Vino Nobile wordt gemaakt van druivenstokken die op de wijngaarden groeien in de gemeente Montepulciano. 

Vino Nobile di Montepulciano is een wijn met een DOCG predikaat die geproduceerd wordt met Sangiovese druiven (Prugnolo Gentile) en andere locale druiven.

De oorsprong van deze volmaakte wijn komt van de Etrusken. De naam Montepulciano verwijst naar Mons Politianus in de tijd dat de stad gesticht werd in opdracht van de Etruskische koning Porsenna. “Nobile” werd later toegevoegd toen adelijke families kwaliteitswijn wilden produceren alleen voor mensen met een status. 

Het ware verhaal gaat dus verder terug dan de Pauzen en De’ Medici… 

Renaissance

Montepulciano heeft een middeleeuws centrum waarlangs paleizen in Renaissance en Barokstijl staan. In de Renaissance periode waren De’ Medici rijke en invloedbare bankiersfamilie. Montepulciano zwoer trouw aan Florence en als dank stuurden De’ Medici architecten uit Florence voor de bouw van paleizen en kerken die nog nog steeds in Montepulciano te bezichtigen zijn. 

Piazza Grande

Ook Poliziano heeft een belangrijke rol gespeeld in de Renaissance periode. Hij is geboren in Montepulciano in 1454. Angelo Poliziano raakte bevriend met de baas van Florence: Lorenzo De’ Medici. Hij was een echte Medici-aanhanger.

wijnhuis Gattavecchi

Gattavecchi is een historisch wijnhuis in Montepulciano. Ze produceren al meer dan 100 jaar wijn. De wijnstokken van Gattavecchi bevinden zich in de traditionele wijngebieden van Montepulciano. Het totale wijngebied van Gattavecchi is ongeveer 23 ha groot. 

Momenteel staat de 4e generatie aan het roer: Luca, Gionata en Daniela Gattavecchi. Allen zijn betrokken bij de productie en de verkoop van de wijnen wereldwijd. 

Gattavecchi is een mooi wijnhuis met een gemoedelijke familiaire sfeer. 

Evolutie van de Sangiovese druif

80% van de wijnproductie in Toscane is rood. 

Sangiovese is een erg veelzijdige druif en is de essentie van Italië’s meest iconische wijnen. Er zijn diverse sangiovese-klonen die verschillend smaken. De naam Sangiovese is afgeleid van het latijnse Sanguis Jovis. Het bloed van Jupiter.

Wanneer de druif uitblinkt produceert ze op de wijngaard mooie en complexe (bewaar) wijnen, maar Sangiovese biedt ook gemakkelijke en drinkbare wijnen.

Vino Nobile di Montepulciano

Productierichtlijnen van de Vino Nobile di Montepulciano

Het consortium Vino Nobile di Montepulciano is in 1965 opgericht. Het consortium heeft als doel de regio van oorsprong, de druivenrassen en de kenmerken van de wijnen te definiëren.

Momenteel telt het consortium 270 leden en 76 wijnbottelaars.

In de afgelopen jaren zijn veel wijzigingen geweest in de wijnwetgeving. Vroeger was de wijn toegankelijker en minder complex omdat tot de jaren ’90 witte druiven werden toegevoegd aan de Vino Nobile. 

De Vino Nobile di Montepulciano was de eerste wijn met een DOC-status in 1966 en de eerste wijn met de DOCG-status in 1980.

Het laatste decreet -de wijnwetgeving- is na de jaren 2010 onveranderd gebleven.

Bravio delle Botti

In september is de jaarlijkse wijnoogst. De Bravio delle Botti, oftewel de wijnvaten-race, gaat jaarlijks gepaard met de wijnoogst.

De voorbereidingen voor de Bravio worden vaak gestart in december. De “spingitori” trainen vanaf de winterperiode ongeveer 2 – 3 keer in de week. 

Bravio delle Botti

Tot de 18e eeuw was de Bravio een paardenrace maar sinds 1974 is het een wedstrijd met wijnvaten. Bij de race strijden de acht wijken uit Montepulciano tegen elkaar om de Bravium. De Bravium is een doek met daarop de “Madonna” afgebeeld en de acht “contrade”. 

De “spingitori” van elke wijk duwen tijdens de race een wijnvat van 80 kilo 1600m omhoog richting de Piazza Grande. De start is beneden op de Piazza Savonarola.

Gedurende de wedstrijd lopen de emoties van de locale bewoners erg op. De Bravio is te volgen op een groot scherm op de Piazza Grande waar iedereen zijn/haar favoriete contrade aanmoedigt. De Bravio delle Botti is een belangrijk cultureel en sportevenement in Montepulciano dat je een keer gezien moet hebben….

Una Storia Nobile
Klantbeoordeling

16 december 2018

De lezing Una Storia Nobile van Sylvia van der Male – met wijnproeverij – is een aanrader. Sylvia heeft deze op 16 december jl. enthousiast gehouden bij Dante Alighieri Rotterdam. Een interessante en leuke presentatie over het prachtige Montepulciano (Toscana) en de wijnbouw aldaar. De aanwezige Dante leden en andere belangstellenden hadden een uitermate geanimeerde middag, niet in de laatste plaats door de kostelijke Vino Nobile en de bijbehorende hapjes.

Activiteitecoördinator van Dante Alighieri Rotterdam