wijnhuis Gattavecchi

Gattavecchi

Een bekende wijnproducent in Montepulciano is Gattavecchi. Gattavecchi is een historische naam in Montepulciano.

De wijnproductie is in handen van Luca, Gionata en Daniela Gattavecchi. Al voor de Tweede Wereldoorlog produceerde de familie Gattavecchi wijn. Helaas moest opa Vincenzo tijdens de Tweede Wereldoorlog de activiteit van de wijnbouw staken, waarna in de jaren ‘40 de familie Gattavecchi de wijnproductie weer heeft opgestart.

Cantina Gattavecchi
Famiglia Gattavecchi

Gattavecchi produceert geapprecieerde wijn zoals Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano, Chianti en Toscana IGT. De wijnstokken van Gattavecchi bevinden zich in de gemeente Montepulciano, Argiano en Poggio alla Sala.

Vino Nobile di Montepulciano is een houtgerijpte wijn, en is robijnrood. Sangiovese is de belangrijkste druivensoort van de Vino Nobile, ook wel de “Prugnolo Gentile” genoemd. De smaak van deze Vino Nobile is droog en mooi in balans. De wijn heeft fijne tannines en een lange afdronk.

In september worden de druiven met de hand geplukt en geselecteerd om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen.

Wijnoogst Sangiovese druif

Cantina Gattavecchi

De wijnkelder Simonelli Baroncelli in Montepulciano is in 1958 opgekocht door de familie Gattavecchi. Vroeger behoorde deze kelder bij het klooster van de “Padri Serviti”. In deze wijnkelder ligt de wijn meer dan twee jaar in houten vaten te rijpen. De wijnkelder is diep uitgegraven in tufsteen.

Cantina Gattavecchi

Daarnaast is een restaurant gebouwd waar je de wijnen kunt proeven en heerlijk kunt eten. Een absolute must do wanneer je in Montepulciano bent. Lees hier een Engelse blog voor meer illustraties en over het restaurant van Gattavecchi.

Montepulciano
Cantina Gattavecchi
Cantina Gattavecchi
Cantina Gattavecchi
Cantina Gattavecchi
Antipasto

Montepulciano

We bevinden ons in het zuiden van Toscane, Montepulciano. Deze stad ligt op een bergtop van ongeveer 600 meter tussen de valleien Val d’Orcia en Valdichiana. Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht op Umbrië en zuid Toscane. Je vindt er leuke winkels en gezellige pleintjes. 

Op de Piazza Grande, het grootste plein van Montepulciano, is de Palazzo Comunale. Op loopafstand van het centrum is de beroemde tempel San Biagio.

Montepulciano
Montepulciano
Montepulciano
Montepulciano

Montepulciano ligt in de wijnstreek waar de beroemde Vino Nobile wijn geproduceerd wordt. Een andere bekende wijn uit deze omgeving is de Rosso di Montepulciano. Beide wijnen bevatten een DOCG of een DOC erkenning. Het zijn predikaten, kwaliteitskeurmerken. De Vino Nobile en de Rosso di Montepulciano moeten aan hele strenge eisen voldoen.

Deze pagina is ook in het Engels Gattavecchi winery