wijnhuis Sada

Bolgheri

In de Maremma is het kleine wijngebied Bolgheri. Bolgheri ligt in de provincie van Livorno en is niet ver van de kust. In Bolgheri wordt de befaamde Sassicaia geproduceerd, één van de bekendste wijnen van Italië. Een ander klein kustplaatsje in de Maremma is Castagneto Carducci, vernoemd naar de dichter Giosué Carducci. In dit dorpje vind je smalle steegjes, gezellige barretjes en een plein waarvandaan je een wijds uitzicht hebt over de zee.

De Viale dei Cipressi is de toegangsweg naar Bolgheri. Een 5 km lange laan waarlangs de cipressen staan. Bolgheri zelf is een klein charmant dorpje en erg leuk om te eten of wijn te proeven.

Deze omgeving in Toscane is een prestigieuze oord. Het klimaat is er heerlijk en de vegetatie is adembenemend mooi. Bolgheri is de wijnstreek van de Italiaanse wijnrenaissance. De wijnen uit Bolgheri zijn wereldberoemd. Vanaf de jaren ’70 is de wijnbouw ontwikkeld en worden niet alleen klassieke wijnen gemaakt, maar ook wijnen van sangiovese en internationale druivenrassen. Vooral de Bordeauxdruiven zijn erg populair.

Sada

In Casale Marittimo op 350 m boven zeeniveau is wijnhuis Sada. Sada verwijst naar de familie Sada uit Milaan. Davide Sada en gravin Cristiana Durin (vrouw van Davide) zijn eigenaren van dit prachtige wijndomein. De familie Sada hebben 3 kinderen en 2 teckels. Het is echt een familiebedrijf.

Sada is een parel in deze omgeving. In Bolgheri is de wijnkelder van Sada waar de wijnproductie plaats vindt.

In totaal heeft Sada 13 ha wijngaard. Hun filosofie is wijn maken van hoogwaardige kwaliteit met de beste druiven uit deze regio. De oenoloog van Sada is Maurizio Castelli.

Vermentino: Het wijndomein in Casale Marittimo is 6 ha groot. Hier groeien alleen de Vermentino druiven. Deze druivenstokken zijn eigendom van de familie Sada. Van deze druiven worden Vermentino, Spumante en Vin Santo gemaakt.

Integolo: Langs de kust van Bibbona is een wijngaard van 13 ha groot waarvan Sada 6 ha wijngaard in beheer heeft. Hier groeien de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Montepulciano, Petiti Verdot, en Alicante Bouschet druiven. Van de Cabernet Sauvignon en Montepulciano druiven wordt de huiswijn Integolo geproduceerd.

Bolgheri Superiore: De Bolgheri Superiore is een wijn van zeer hoge kwaliteit en wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven die slechts op 1 ha wijngaard groeien volgens de “alberello” methode.