wijnhuis Sada

 

Sada

In Casale Marittimo op 350 m boven zeeniveau is wijnhuis Sada. Sada verwijst naar de familie Sada uit Milaan. Davide Sada en gravin Cristiana Durin (vrouw van Davide) zijn eigenaren van dit prachtige wijndomein. Davide en Cristiana hebben drie kinderen.

Famiglia Sada
Famiglia Sada

Sada is een familiebedrijf en een parel in deze omgeving. In Bolgheri is de wijnkelder van Sada waar de wijnproductie en de wijnbotteling plaats vindt.

In totaal heeft Sada 13 ha wijngaard. Hun filosofie is wijn maken van hoogwaardige kwaliteit met de beste druiven uit de regio. De oenoloog van Sada is Maurizio Castelli.

Wijngoed Sada
Wijngoed Sada

Vermentino: Het wijndomein in Casale Marittimo is 6 ha groot. Hier groeien alleen de Vermentino druiven. Deze druivenstokken zijn eigendom van de familie Sada. Van deze druiven worden Vermentino, Spumante en Vin Santo gemaakt.

Kenmerken: IGT; Vermentino druif; lekker bij visgerechten, gestoofde of gegrilde kip, groentesoep, pittige gerechten en verse paddestoelen. Een mooie wijn met karakter, fris, harmonieus, licht mineralig en heeft een mooie afdronk.

Een korte video van de “geïmproviseerde” Anteprima Vermentino IGT 2017.

Integolo: Langs de kust van Bibbona is een wijngaard van 13 ha groot waarvan Sada 6 ha wijngaard in beheer heeft. Hier groeien de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Montepulciano, Petiti Verdot, en Alicante Bouschet druiven. Van de Cabernet Sauvignon en Montepulciano druiven wordt de wijn Integolo IGT geproduceerd.

Kenmerken: IGT; Cabernet Sauvignon en Montepulciano druiven; houtrijping; lekker bij antipasti, jonge kaas, risotto en pastagerechten. Een mooie wijn voor elke dag.

Sada Integolo
Sada Integolo

Baldoro: De Baldoro is een zachte wijn met fruitige aroma’s, hints van zwarte bessen en een sterke afdronk. De wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon, Montepulciano en Alicante Bouschet druiven volgens de guyot snoei-methode.

Kenmerken: IGT; Cabernet Sauvignon, Montepulciano en Alicante Bouschet; lekker bij kip,- kalkoengerechten en vlees,- wildgerechten. Een mooie SuperTuscan wijn om jong te drinken.

Sada Baldoro

Bolgheri Superiore: De Bolgheri DOC Superiore is een krachtige wijn van zeer hoge kwaliteit en wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven die slechts op 1 ha wijngaard groeien volgens de “alberello” methode.

Kenmerken: Bolgheri DOC Superiore; Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc; houtrijping; krachtig; lekker bij wildgerechten, oude kazen, gebraden vlees -cinghiale in umido-, gegrilde gerechten en een steak. Een volle, complexe en elegante wijn. Een mix van zwart fruit, kruidige aroma’s en een lange afdronk.

Wijngaard Sada
Wijngaard Sada “SuperTuscan”
Sada wijnen
Sada wijnen

Bolgheri

In de Maremma is het kleine wijngebied Bolgheri. Bolgheri ligt in de provincie van Livorno en is niet ver van de kust. In Bolgheri wordt de befaamde Sassicaia geproduceerd, één van de bekendste wijnen van Italië.

Castagneto Carducci

Een ander klein kustplaatsje in de Maremma is Castagneto Carducci, vernoemd naar de dichter Giosué Carducci. In dit dorpje vind je smalle steegjes, gezellige barretjes en een plein waarvandaan je een wijds uitzicht hebt over de zee.

Castagneto Carducci Bolgheri
Castagneto Carducci Bolgheri

De Viale dei Cipressi is de toegangsweg naar Bolgheri. Een 5 km lange laan waarlangs de cipressen staan. Bolgheri zelf is een klein charmant dorpje en erg leuk om te eten of wijn te proeven.

Bolgheri Toscane
Bolgheri

Deze omgeving in Toscane is een prestigieuze oord. Het klimaat is er heerlijk en de vegetatie is adembenemend mooi. Bolgheri is de wijnstreek van de Italiaanse wijnrenaissance.

De wijnen uit Bolgheri zijn wereldberoemd. Vanaf de jaren ’70 is de wijnbouw ontwikkeld en worden niet alleen klassieke wijnen gemaakt, maar ook wijnen van sangiovese en internationale druivenrassen. Vooral de Bordeauxdruiven zijn erg populair.

Blog post van mijn bezoek aan wijnhuis Sada

Deze pagina is ook in het Engels Sada winery