Gattavecchi

Gattavecchi

Een bekende wijnproducent in Montepulciano is Gattavecchi. Gattavecchi is een historische naam in Montepulciano.

De wijnproductie is in handen van Luca, Gionata en Daniela Gattavecchi. Al voor de Tweede Wereldoorlog produceerde de familie Gattavecchi wijn.

Helaas moest opa Vincenzo tijdens de Tweede Wereldoorlog de activiteit van de wijnbouw staken, waarna in de jaren ‘40 de familie Gattavecchi de wijnproductie weer heeft opgestart.

Gattavecchi produceert geapprecieerde wijn zoals Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Rosso di Montepulciano DOC, Vernaccia di San Gimignano DOCG, Chianti DOCG en Toscana IGT.

De wijngaarden van Gattavecchi bevinden zich in de gemeente Montepulciano, Argiano en Poggio alla Sala.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Vino Nobile di Montepulciano DOCG is een wijn gerijpt in hout en is robijnrood. Sangiovese is de belangrijkste druivensoort van de Vino Nobile, ook wel de “Prugnolo Gentile” genoemd.

Vino Nobile is een tannine wijn. Hij is droog en mooi in balans. De wijn heeft een lange afdronk.

In september worden de druiven met de hand geplukt en geselecteerd om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen.

Cantina Gattavecchi

De wijnkelder Simoneschi Baroncelli in Montepulciano is in 1958 opgekocht door de familie Gattavecchi. Vroeger behoorde de kelder tot het 13e eeuwse klooster van de “Padri Serviti”.

In deze wijnkelder ligt de wijn meer dan twee jaar in houten vaten uit Slavonia te rijpen. De wijnkelder is diep uitgegraven in tufsteen.

Montepulciano

We bevinden ons in het zuiden van Toscane, Montepulciano. Deze stad ligt op een bergtop van ongeveer 600 meter tussen de valleien Val d’Orcia en Valdichiana. Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht over Umbrië en Zuid-Toscane. Je vindt er leuke winkels en gezellige pleintjes.

Op de Piazza Grande, het grootste plein van Montepulciano staat het Palazzo Comunale. Op loopafstand van het centrum is de beroemde tempel San Biagio.

Montepulciano ligt in de wijnstreek waar de beroemde Vino Nobile wijn geproduceerd wordt. Een andere bekende wijn uit deze omgeving is de Rosso di Montepulciano. Beide wijnen hebben een DOCG of een DOC erkenning. Het zijn predikaten, kwaliteitskeurmerken. De Vino Nobile en de Rosso di Montepulciano moeten aan hele strenge eisen voldoen.