Piandaccoli

Piandaccoli

 

Tussen Florence en Siena vind je wijdse heuvels, landschappen met glooiende wijngaarden en olijfgaarden met her en der rijen cipressen.

Wijnhuis Piandaccoli is een middelgrote wijnproducent in de gemeente Lastra a Signa, een klein plaatsje dichtbij Florence. Piandaccoli heeft een rijke geschiedenis want sinds 1100 wordt er wijn verbouwd.

Van de autochtone druiven die er groeien werd in de Renaissance periode kwaliteitswijn gemaakt. Omdat deze wijnen kostbaar waren was deze wijn toen alleen bestemd voor “edele” families, zoals De’ Medici.

Het wijngoed is in beheer geweest van een drietal rijke families uit Florence. Op de dag van vandaag is Giampaolo Bruni eigenaar van Piandaccoli.

Sinds 2004 besloot Giampaolo samen met de Universiteit van Florence hoog gekwalificeerde biodynamische wijnen maken. Hij wilde de wijnen van Piandaccoli verbeteren.

De wijngaarden van Piandaccoli zijn aangeplant met hoogwaardige (autochtone) druivenrassen: Foglia Tonda, Barsaglina, Pugnitello, Mammolo, Colorino en Sangiovese welke de basis vormt van de meeste wijnen van Piandaccoli.

Het terroir Piandaccoli is een prachtig gebied, en uitermate geschikt voor wijnbouw. De natuurlijke wijnen kunnen absoluut gerekend worden tot grote klasse. Ook al hebben de wijnen van Piandaccoli nog niet het officiële kwaliteitskeurmerk voor Biologisch, ze voldoen wél aan de criteria.

Piandaccoli heeft een oppervlakte van 90 ha. Daarvan wordt 20 ha gebruikt voor wijnbouw, en de rest van de oppervlakte is beplant met olijfbomen, tuinen en andere boomgaarden.

Wijnen

Naast de zeer mooie Chianti Riserva wijn gemaakt van 100% Sangiovese druiven, vind je bij Piandaccoli ook uiteenlopende rode Toscana IGT wijnen afkomstig van de diverse autochtone druivenrassen.

Een aantal van deze IGT wijnen zijn vernoemd naar de specifieke druiven: Foglia Tonda del Rinascimento, Pugnitello del Rinascimento en Barsaglina del Rinascimento. Rinascimento betekent Renaissance. Deze autochtone druiven stammen uit de Renaissance periode waarvan nu weer wijn wordt gemaakt.

Ondanks dat de nadruk op de productie van rode wijn ligt, wordt ook Rosé en Chardonnay geproduceerd bij Piandaccoli:  Vivendi en Operandi. De Rosé is van 100% Sangiovese druiven en de Chardonnay van Chardonnay en Malvasia druiven.

Natuurlijk ontbreekt de Vin Santo niet in het mooie wijngebied van Piandaccoli. Vin Santo betekent letterlijk “heilige wijn” vanwege het lange gebruik als miswijn. Deze mooie dessertwijn is gemaakt van Sangiovese en Malvasia druiven.

Florence

Florence is de wieg van de Renaissance. Nergens anders op de wereld is de hoeveelheid kunst en cultuur zo overweldigend als in deze stad.

In de Middeleeuwen stond kunst vooral in dienst van de kerk, maar tijdens Renaissance veranderde kunst in decoratie en schoonheid. In deze bloeiperiode vonden veel kunstenaars en schrijvers hun weg naar Florence. Michelangelo, Leonardo da Vinci en Rafael werkten onder de vleugels van de rijke bankiersfamilie De’ Medici. De familie De’ Medici uit Florence was rijk en investeerden in kunst, cultuur en wetenschap.

Vandaag de dag is Florence nog altijd een openluchtmuseum. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen deze stad. Maar er is meer dan dat. Want naast haar rijke geschiedenis en architectuur, wordt in de omgeving van Florence ook de wereldberoemde Chianti-wijn geproduceerd.