Sada

Famiglia Sada

In Casale Marittimo op 350 m boven zeeniveau ligt wijnhuis Sada. De naam Sada verwijst naar de familie Sada uit Milaan. Davide Sada en gravin Cristiana Durin (vrouw van Davide) zijn de eigenaren van dit prachtige wijndomein. Davide en Cristiana hebben drie kinderen.

Sada is een familiebedrijf en een parel in deze omgeving. In Bolgheri is de wijnkelder van Sada waar de wijnproductie en de wijnbotteling plaatsvindt.

In totaal heeft Sada 13 hectare wijngaard. Hun filosofie is wijn maken van hoogwaardige kwaliteit met de beste druiven uit de regio. De oenoloog van Sada is Maurizio Castelli.

 

Vermentino

Het wijndomein in Casale Marittimo is 6 hectare groot. Hier groeien alleen de Vermentino druiven. Deze druivenstokken zijn eigendom van de familie Sada. Van deze druiven worden Vermentino, Spumante en Vin Santo gemaakt.

Kenmerken Vermentino: Een fruitige wijn met karakter, fris, harmonieus, licht mineralig en een frisse afdronk.

Lekker bij visgerechten, gestoofde of gegrilde kip, groentesoep, pittige gerechten en verse paddestoelen.

Integolo

Langs de kust van Bibbona ligt een wijngaard van 13 hectare groot waarvan Sada 6 hectare wijngaard in beheer heeft. Hier groeien de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Montepulciano, Petiti Verdot en Alicante Bouschet druiven. Van de Cabernet Sauvignon en Montepulciano druiven wordt de wijn Integolo IGT geproduceerd.

Kenmerken Integolo: Cabernet Sauvignon en Montepulciano druiven.

Goed te combineren bij antipasti, jonge kaas, risotto en pastagerechten. Een mooie wijn voor elke dag.

Baldoro

De Baldoro is een zachte wijn met fruitige aroma’s, hints van zwarte bessen en een sterke afdronk. De wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon, Montepulciano en Alicante Bouschet druiven volgens de Guyot snoeimethode.

Kenmerken Baldoro: Cabernet Sauvignon, Montepulciano en Alicante Bouschet druiven.

Heerlijke wijn bij zowel kip- en kalkoengerechten als vlees- en wildgerechten. Een mooie SuperTuscan wijn om jong te drinken.

Bolgheri Superiore

De Bolgheri DOC Superiore is een krachtige wijn van zeer hoge kwaliteit en wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven die slechts op 1 ha wijngaard groeien volgens de “alberello” methode.

Kenmerken Bolgheri DOC Superiore: Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven. Houtrijping en krachtig.

Een volle, complexe en elegante wijn. Een mix van zwart fruit, kruidige aroma’s en een lange afdronk.

Een uitstekende wijn bij wildgerechten, oude kazen, gebraden vlees -cinghiale in umido-, gegrilde gerechten en een steak.

Bolgheri

In de Maremma ligt het kleine wijngebied Bolgheri. Bolgheri zelf is een klein charmant stadje in de provincie Livorno, niet ver van de kust. In Bolgheri wordt de befaamde Sassicaia geproduceerd, één van de bekendste wijnen van Italië.

De Viale dei Cipressi is de toegangsweg naar Bolgheri. Een 5 km lange laan waarlangs de cipressen staan. Bolgheri is een echte aanrader om naartoe te gaan, en erg leuk om er te eten of wijn te proeven.

Castagneto Carducci

Een ander klein kustplaatsje in de Maremma is Castagneto Carducci, vernoemd naar de dichter Giosué Carducci. In dit dorpje vind je smalle steegjes, gezellige barretjes en een plein waarvandaan je een wijds uitzicht hebt over de zee.

Deze omgeving in Toscane is een prestigieus gebied. Het klimaat is er heerlijk en de vegetatie is adembenemend mooi. Bolgheri is de wijnstreek van de Italiaanse wijnrenaissance.

De wijnen uit Bolgheri zijn wereldberoemd. Vanaf de jaren ’70 is de wijnbouw ontwikkeld en worden niet alleen klassieke wijnen gemaakt, maar ook wijnen van sangiovese en internationale druivenrassen. Vooral de Bordeauxdruiven zijn erg populair.