Vincenzo Toffoli

Prosecco Toffoli

De wijngaarden van Toffoli liggen in een prestigieus gebied van de Prosecco-regio Conegliano Valdobbiadene. Op 200 meter boven zeeniveau rondom het plaatsje Refrontolo worden de druiven Glera, Verdiso en Marzemino geteeld. In totaal heeft Toffoli 5 hectare wijngaard in bezit en 20 hectare wijngaard in beheer. Beide gebieden zijn geschikt voor de teelt van de druiven Glera.

Geschiedenis

Vincenzo en Maria Toffoli trouwden in de jaren ’50. Vanwege de economische crisis verhuisden ze naar Engeland waar ze 12 jaar verbleven en Vincenzo als tuinman en groenteman werkzaam was.

Toen ze terugkwamen in Italië, kochten ze een landgoed met 5 hectare grond in Refrontolo, het dorpje waar Maria is geboren. Refrontolo ligt in het Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG gebied.

In 1964 startten Maria en Vincenzo met het verbouwen van druiven en maken van wijn. Maria en Vincenzo hebben drie zoons gekregen aan wie ze het wijnbedrijf Toffoli hebben overgedragen.

Sante, Gabriele en Luciano zijn nu verantwoordelijk voor de wijnproductie en de verkoop van de wijnen wereldwijd, terwijl de jongere generatie van de familie Toffoli Umberto en Francesca de administratie en overige werkzaamheden coördineren. Toffoli is een echt familiebedrijf waarin iedereen meewerkt, van jong tot oud.

De filosofie van de familie is het produceren van kwaliteitswijnen en door hun jarenlange ervaring kunnen de vinificatietechnieken die het meest geschikt zijn voor hun wijnen worden toegepast.

De wijnen van Toffoli worden met trots op verantwoorde manier geproduceerd. Bij de wijnoogst worden de druiven met de hand geplukt en geselecteerd.

 

De stijl van Toffoli is elegant. Ze produceren Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Prosecco DOC, Spumante wijnen, stille wijnen en Passito.

In de afgelopen jaren hebben de Prosecco wijnen van Toffoli diverse Platinum Awards ontvangen.

Conegliano Valdobbiadene

De Conegliano Valdobbiadene is het beste Prosecco gebied in de regio Veneto. De wijnvelden liggen in de provincie van Treviso. Prosecco wordt niet alleen geproduceerd in Veneto, maar ook in Friuli, noord-oost Italië.

De Prosecco uit de Conegliano Valdobbiadene moet aan strenge eisen voldoen, zoals een lagere opbrengst per hectare, en een maximale productie. Sinds 2009 heeft de Prosecco uit de Conegliano Valdobbiadene een DOCG predikaat.

Er is ook een groter gebied waar Prosecco DOC wordt gemaakt, dat is de rest van Veneto en Friuli (in totaal 15 gemeenten). Voor de Prosecco DOC zijn minder strikte regels verbonden.

Prosecco wordt alleen van witte druiven gemaakt met minimaal 85% Prosecco druiven (Glera) met eventuele aanvulling van lokale witte druivenrassen, bijvoorbeeld de Verdiso.