Vinitaly 2017

Dit jaar is de 51e edite van de wijnbeurs Vinitaly in Verona : 9 april – 12 april 2017. Vinitaly is een van de grootste en belangrijkste wijnbeurzen van Europa.

Er zijn indrukwekkende programma’s, meer dan 4000 exposanten uit heel Italië, en ongeveer 150.000 bezoekers. Producenten, importeurs, deskundigen en journalisten komen bijeen om nieuwe wijnen te proeven en te bespreken.

Zondag 9 april 2017 ben ik met FISAR, wijninstituut in Italië, naar Vinitaly geweest. Vanuit Bettole Valdichiana vertrokken we vroeg met de bus naar Verona.

De reis naar Verona

We hadden een reis van ongeveer 4 uur te gaan. Onderweg werd 1x gestopt, maar niet voor “un caffè”, maar voor een paar glaasjes wijn, en broodjes ham om een bodem te creëren voor de vele wijntjes die nog zouden volgen…

Franciacorta Lombardije

Bolgheri Toscaanse wijnen

Spumante Rotari Trento DOC

Eerlijk gezegd heb ik de wijn en de ham links laten liggen en het bij een espresso gehouden. Ik weet van mezelf dat ik na een glaasje rode of witte wijn in de ochtend al op m’n kop sta en dat wilde ik vermijden. Ik had nog een hele dag Vinitaly te gaan!

Vinitaly is immens groot. Je verdwaalt in de “padiglioni”. Van Umbrië tot Sicilië, van Toscane tot Sardinë. Allemaal stands die goed vertegenwoordigd waren met wijn.

Umbria wijnen

FISAR in Rosa

Naast het vele proeven van wijnen, heb ik in de middag een ronde tafel bijeenkomst bijgewoond over Italiaanse witte wijnen. Georganiseerd door FISAR.

Producenten uit Piemonte, Alto Adige, Veneto, Toscane, Sicilië en Campania vertelden hun verhaal over de witte wijn die ze maken.

Lorena Lancia, sommelier Fisar van het jaar 2016, vertelde ons gedurende de bijeenkomst met volle enthousiasme en passie over de wijnen die voor ons werden ingeschonken. Erg boeiend.

FISAR in Rosa Vinitaly 2017

FISAR in Rosa wijnproeven

Gattavecchi is ook aanwezig op de beurs. Diverse wijnen van Poggio alla Sala en Gattavecchi worden ingeschonken.

Gattavecchi staat in hal/padiglione 7 stand C2. Iedereen is van harte welkom.

Wijnproeven met Luca Gattavecchi

Poggio alla Sala wijnen

Om 17.30 uur vertrokken we weer met de bus naar huis.

Een enerverende dag, met veel nieuwe wijnervaringen en mooie contacten. Eén dag Vinitaly is te kort, maar het loont de moeite.

Ci vediamo l’anno prossimo!

Vinitaly 2017