Ik doe mee met de halve marathon van Rotterdam op 31 juli a.s. Ik moet ervoor trainen en ik heb gelukkig geen blessures. Omdat ik al enige hardloopervaring heb train ik 4x in de week.

In de maand juli ga ik niet op vakantie, maar werk ik (parttime) bij Run2Day in Rotterdam waarnaast ik de voorbereidingen op de halve marathon goed in mijn agenda kan plannen.

Italië

In Florence heb ik een conconi test gedaan bij Fulvio Massini. Een conconi test is een test waarbij de loopsnelheid wordt verhoogd in 2 minuten en de daarbij behorende hartslag gemeten. Er wordt gekeken wat je omslagpunt is om een persoonlijke trainingsschema te maken.

Fit voelde ik me niet voor de test. De week ervoor was ik in Montepulciano voor mijn verhuizing. Daar heb ik de nodige pizza’s gegeten en bier gedronken, wat niet altijd de beste bevoorrading is voor een serieuze hardloopsessie.

Daarbij heb ik veel hardgelopen en gefietst door de Toscaanse heuvels. Het was een fijne, maar korte vakantie waar ik even mijn zinnen kon verzetten op andere dingen. Die paar dagen Italië hebben me goed gedaan.

Het resultaat van de test in Florence was uiteindelijk niet slecht, ondanks dat ik beter kan. Nu train ik gedisciplineerd met specifieke core en stretch-oefeningen. Ik weet waaraan ik moet werken en dat voelt goed.

Ik hou ook rekening met rust en mijn dagelijkse voeding. Ik eet niet meer of minder maar wel zodanig dat mijn lichaam genoeg energiebehoefte heeft voor mijn trainingen. Voedingssupplementen neem ik (nog) niet in, maar ik voel dat naarmate de trainingen zwaarder worden ik wel degelijk extra vitamines, magnesium en mineralen kan gebruiken.

Halve marathon Rotterdam

Mijn streeftijd in Rotterdam is onder de 1.35 uur. Bij de laatste halve marathon van Amsterdam heb ik er 1.34,56 over gedaan. Dat is een mooie tijd, zeker na mijn meniscusoperatie en corona lockdowns in Italië.

In Rotterdam hoop ik de halve marathon iets beter te kunnen lopen. Ondanks dat het dan erg warm kan zijn. Maar, voor de hete zon schroom ik niet. In Italië heb ik vaak onder hittegolven en zomerse temperaturen gelopen dat ik het gewend ben. En in Nederland is het lang niet zo warm als in Toscane.

Mijn personal trainer is Antonio, en Antonio werkt bij Fulvio Massini. Met hem heb ik de test gedaan langs de Arno. Voorheen gingen we altijd naar de atletiekbaan op loopafstand van het plein Piazzale Michelangelo, maar tegenwoordig wordt de test langs de rivier gedaan.

Morgen nog 3 weken te gaan en dan is de halve marathon van Rotterdam. Het is de enige Summer Run van Europa. Mijn doel is geen PR, maar wel een mooie tijd neerzetten. De finish is op de Coolsingel. Ik ben benieuwd naar het nieuwe parcours. Er zullen ongeveer 10.000 deelnemers zijn.

Trainingpeaks

De trainingen krijg ik doorgestuurd via Trainingpeaks. Trainingpeaks is een sport platform waar je onbeperkt je trainingen, doeleinden en prestaties kunt registeren. Mijn account is gekoppeld met mijn Garmin Connect. Trainingpeaks is gratis en ideaal om gestructureerd te trainen.

In de kalender zie ik wat mijn programma per week is en via de email ontvang ik mijn dagelijkse trainingen. Voorheen kreeg ik schema’s toegestuurd in excel en moest ik de trainingen handmatig bijhouden. Nu word ik begeleid door mijn PT via Trainingpeaks. Het werkt erg goed!

Gisteren had ik een zware training, ik was moe maar voldaan. Ik lag al om 22.00 uur in bed. Vandaag geniet ik van mijn vrije dag want morgenochtend staat 14 km gepland en werk ik de rest van de dag in de winkel.